Fasta

 MYT: FASTA LURAR KROPPEN IN I ”SVÄLTLÄGE”

SANNING

Effektiv anpassning till hungersnöd har varit viktigt för människans överlevnad i svåra tider genom vår evolution. Att sänka ämnesomsättningen under svält tillät oss att leva längre och därmed öka sannolikheten att vi skulle stöta på något att äta. Svält betyder bokstavligt talat svält. Det betyder inte att hoppa över ett mål eller att inte äta på 24 timmar. Eller inte att äta på tre dagar ens. Tron på att om man hoppar över måltider eller kortfristig fasta orsakar om ”svältläge” är så enormt löjligt och absurt att det får mig att vilja hoppa ut genom fönstret.

Genom att titta på flertalet studier jag har läst,  visar det sig att de tidigaste bevisen för sänkt ämnesomsättning i respons till fasta uppkom först efter 60 timmar (-8 % i viloförbränning. Andra studier visar att förbränningen inte påverkas förrän efter 72-96 timmar har passerat. (George Cahill har bidragit mycket inom detta område).

 

Något paradoxalt, så visar det sig att förbränningen faktiskt ökar av kortfristig fasta. För konkreta siffror på detta finns det studier som visat en ökning på 3.6% – 10% efter 36-48 timmar (Mansell PL, et al och Zaunar C, et al. Detta är rimligt utifrån ett evolutionärt perspektiv. Epinefrin och norepinefrin (adrenalin/noradrenalin) skärper sinnet och får oss att vilja röra på oss. Dessa är efterfrågade drag som uppmuntrade sökandet efter mat, för jägaren när den skulle döda sitt byte, vilket ökade chansen för överlevnad. Vid en viss tidpunkt, efter flera dagar utan mat, skulle denna fördel istället bli en nackdel för överlevnad och skulle förmodligen göra mer skada än nytta; I istället, anpassar sig kroppen till konservering av energi vilket skulle vara föredraget i den situationen. Därför ökar förbränningen i kortfristig fasta (i upp till 60 timmar).

Återigen, har jag valt extrema exempel för att visa hur absurd denna myt om ”svältläge” är – speciellt när du tar i beaktning att det exakt motsatta är sant i de situationer termen används i.
http://periodiskfasta.com/periodisk-fasta/topp-10-myter-om-fasta-avfardade/




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback